Fibromyalgie massage

Fibromyalgie massage

Fibromassage is één van de gunstigste behandelingsmethoden voor Fibromyalgie patiënten. Het doel is pijnbestrijding en/of slaapbevordering.Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibro = bindweefsel, myo = spieren en algia = pijn. Bindweefsel en spieren behoren tot de weke delen van het lichaam. Fibromyalgie wordt dan ook wel weke delen reuma genoemd en behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. Fibromyalgie komt voor bij ongeveer 2 op de 100 volwassenen. Voornamelijk bij vrouwen. Helaas is er nog geen eenduidige oorzaak gevonden en bestaat er nog geen medicijn dat de aandoening geneest.

Spierpijn en stijfheid zijn vaak de belangrijkste klacht bij Fibromyalgie. Dit is vaak niet het enige probleem dat een Fibromyalgiepatiënt heeft. Andere klachten kunnen bijvoorbeeld: slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en darmklachten zijn.

Fibromyalgie patiënten zijn niet in staat om in het diepe slaap stadium te komen. Tijdens deze diepe slaap worden in ons hele lichaam chemische stoffen voor heropbouw aangemaakt. Zo kunnen weefsels herstellen en wordt de groei van de weefsels bevorderd. Omdat mensen die aan Fibromyalgie leiden niet in deze diepe slaap kunnen komen, kan het lichaam zich onvoldoende herstellen. Dit heeft grote invloed op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme van het lichaam. Het zorgt voor de afweer tegen ontstekingen en infecties. Het bindweefsel van een Fibromyalgie patiënt is stijf en gespannen. Ook de spieren en de omringende organen verkeren in een constante gespannen toestand.

Dit gebied van verhoogde spanning en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenaamde tenderpoints. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het niet in staat zijn om in het diepe slaapstadium te komen, zijn er de oorzaken van dat de Fybromyalgiepatient niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting.
Fibromassage wordt in twee verschillende massages aangeboden te weten. Fibromassage met als doel pijnbestrijding en Fibromassage ter bevordering van de slaap.

Fibromassage® met als doel pijnbestrijding
Tijdens deze massage staat het verlichten van pijn voorop. Na het vaststellen van de pijnlocaties en het pijnniveau wordt er gestart met de massage. Fibromassage is een therapeutische massage. Tijdens de massage wordt het bindweefsel tot rust gebracht en worden gespannen en stramme punten verlicht. Ook wordt door middel van post-isometrische spierontspanningsoefeningen ontspanning in de spieren gebracht. Na de massage volgen rek- en strekoefeningen.

Fibromassage® ter bevordering van de slaap
Driekwart van de Fibromyalgie patiënten heeft last van slaapstoornissen. Het doel van deze vorm Fibromassage is het activeren van het parasympathische zenuwstelsel. Het is een langzame, ritmische massage. De massage werkt het best aan het einde van de dag.

De effecten van een Fibromassage:

 • Verlichting van spierkrampen
 • Vermindert stress en pijn in het lichaam
 • Opname van zuurstof in de spieren
 • De ademhaling wordt dieper
 • Het hartritme daalt
 • Verlagen van de bloeddruk
 • Het versterken van het lymfesysteem
 • Verbetering van het bewegingsapparaat
 • Brengt lichaam en geest tot rust
 • Zorgt voor balans in het lichaam
 • Vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller: endorfine